Омега-3 - поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) належать до сімейства ненасичених жирних кислот. Найважливішими Омега-3 кислотами є альфа-ліноленова кислота (АЛК), ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) та докозагексаєнова кислота (ДГК).

Хоча жирні кислоти Омега-3 були відомі як необхідні для нормального росту з 1930-х років, розуміння їхньої ролі різко зросло в останні кілька років. Перші дослідження, проведені в 1970-ті роки, показали, що інуїти Гренландії, які споживали велику кількість жирної риби, практично не хворіли на серцево-судинні захворювання та не мали атеросклеротичних ушкоджень. Інші показники, такі як рівень тригліцеридів, артеріальний тиск та пульс, також були кращими, ніж в інших категорій населення.

Декілька років тому Омега-3 була названа однією з найбільш топових речовин потрібних для нашого організму. Цей компонент практично не має протипоказань та має максимальну кількість позитивних впливів на всі системи. Про яку б систему організму ми не заговорили, на неї є позитивна дія з боку Омега-3.

Користь Омега-3

  1. Пам'ять. Покращення пам'яті та посилення когнітивних функцій мозку в дітей та в дорослих. Щоб уникнути вікових змін у корі головного мозку споживайте Омега-3.
  2. Серцево-судинна система. Омега-3 — це користь для всієї вашої серцево-судинної системи. Судини, вени, серце, розрідження крові, регуляція тиску... У будь-якому з цих напрямків Омега-3 матиме позитивну дію.
  3. Зір. Безумовно, Омега-3 дуже корисні для зору. Якщо ви хочете підтримати ваш зір у хорошому стані, Омега-3, без сумніву, позитивно вплинуть на нього.
  4. Шкіра. Омега-3 рекомендується в разі дерматитів, екземи, вугрової хвороби, целюліту. Для профілактики передчасного старіння, під час боротьби з віковими змінами шкіри. Це дуже якісний антиоксидант для вашої шкіри.
  5. Суглоби. Омега-3 дуже корисні для суглобів, хрящів та всього опорно-рухового апарату. Однією з основних корисних якостей Омега-3 є протизапальний ефект. Вони неймовірно ефективні в питаннях імунітету. Якщо ви хочете знизити будь-яке запалення, чи то гастрит, чи то виразка, чи то запалення суглобів, чи то запалення бронхолегеневої системи, чи то запалення сечостатевої системи, Омега-3 гаситиме будь-який запальний процес.
  6. Печінка та зайва вага. Омега-3 допомагають скидати зайву вагу. Вони допомагають метаболізму печінки усувати внутрішні вісцеральні жири, знижувати їх та регулювати вироблення холестерину, покращувати глобальний метаболізм.
  7. Статева сфера. Усі статеві гормони створені на базі жирів. Омега-3 допомагає регулювати цикл, регулюють тестостерон, допомагають виношувати дітей та впливають на загальний настрій.
  8. Тривалість життя. Тривалість життя кожного з нас залежить від того, як довго зможуть поділятися наші клітини. Омега-3 захищають передчасне стирання теломерів (кінцеві ділянки хромосом), тим самим ніби призупиняють біологічний годинник та подовжують ваше життя. Ніколи не економте на Омега-3. Зробіть так, щоб у раціоні їх було якомога більше.

Користь Омега-3 для спортсменів

Без достатнього надходження жирних кислот Омега-3 в організм неможливо домогтися бажаних результатів у спорті, будь то зниження ваги, набір м'язової маси або збільшення силових показників. Через нестачу незамінних жирних кислот ваші досягнення будуть завжди нижчими, ніж могли б бути. Омега-3 мають широкий спектр позитивних ефектів, які мають ключове значення у бодибілдингу. Наведу лише основні з них:
  1. Підвищення швидкості обміну речовин.
  2. Прискорення зростання сухої м'язової маси та зниження жирового прошарку.
  3. Можуть застосовуватися як для схуднення, так і для набору маси.
  4. Посилюють загальний тонус, підвищують витривалість та нейро-м'язову функцію.
  5. Знижують біль та запальні процеси, котрі завжди супроводжують інтенсивні фізичні навантаження.
  6. Омега-3 жирні кислоти перешкоджають руйнуванню хрящів суглобів.
  7. Це здорове джерело енергії, котре не створює ризику збільшення жирової маси.
  8. Посилюють продукцію гормонів, включно з найважливішим у бодибілдингу тестостероном.
  9. Пригнічують виділення катаболічного гормону кортизолу.

Омега-3 є незамінними та не відтворюються організмом у необхідному обсязі, а внаслідок їх нестачі виникають різноманітні біохімічні та фізіологічні порушення. Ви не отримаєте Омега-3 в достатній кількості лише з харчових продуктів, тому підберіть собі якісний комплекс Омега-3 кислот.

Як вибрати Омега-3

Якщо ви прийняли для себе однозначне рішення компенсувати дефіцит Омега-3, то вам необхідно знати декілька простих правил, для того, щоб правильно вибрати відповідний комплекс.

Насамперед це має бути монопрепарат. Не Омега-3,6,9 у комплексі, а один монопрепарат Омега-3 жирні кислоти. Це важливо, оскільки Омега-6 ми отримуємо в достатній кількості з нашого повсякденного раціону. Але нам потрібно вирівняти Омега-6 пропорційно один до чотирьох з Омега-3 кислотами. Якщо у вас дефіцит Омега-3 та надлишок Омега-6, то це провокує запалення в організмі та може навіть завдати шкоди. До того ж Омега-3 здатні перетворюватися в організмі на Омега-6 та Омега-9. Така трансформація відбудеться сама по собі, якщо в організмі достатньо Омега-3, але є дефіцит Омега-6 або Омега-9. Дайте собі найголовніший компонент, а саме — Омега-3.

Другий важливий принцип вибору Омега-3 — це необхідність звертати увагу на те, з чого конкретно зроблено продукт. Потрібно, щоб продукт був зроблений з м'язів риби. На баночці цього написано не буде, але в анотації до продукту ви знайдете цю інформацію. Омега-3, зроблені з печінки риби, менш якісні, але й дешевші. Такі Омега-3 навіть здатні викликати алергічну реакцію. Найчистіші Омега-3 виготовлені виключно холодним віджимом з м'язів глибоководних риб.

Наступний важливий момент — це з чого, власне, Омега-3 зроблені — з риби чи з рослинних компонентів. Якщо на баночці написано альфа-лінолева кислота, то це означає, що Омега-3 зроблені з лляної олії. Якщо ж на баночці ви бачите поєднання двох кислот ЕРА та DHA, то це саме ті кислоти, які виготовлені з риб'ячого жиру. Концентрація ефективності Омега-3 набагато вища, якщо вони виготовлені з риб'ячого жиру.

Ще один важливий критерій вибору — це натуральність. Ви можете перевірити натуральність продукту, проткнувши капсулу голкою та виливши рідину на пінопласт. Якщо пінопласт плавиться, це означає, що Омега-3 штучні або пройшли додаткову обробку, що, найімовірніше, знизило їхню ефективність.

Ще один спосіб перевірити якість Омега-3, це покласти капсулу в морозильну камеру. Якщо капсула замерзає, то продукт розбавлений водою, оскільки чистий жир не замерзає.

Шукайте виробника з максимальним рівнем сертифікації — це те, що гарантує нам певний рівень належного виробництва та відповідає певному класу. Наявність сертифікату GMP вказує на вищий рівень якості продукції.

Належна виробнича практика, GMP (Good Manufacturing Practice) - правила, які встановлюють вимоги до організації виробництва та контролю якості лікарських засобів для медичного та ветеринарного застосування.

Харчові продукти, що містять Омега-3 жирні кислоти

Найбагатшими джерелами Омега-3 жирних кислот вважаються морепродукти та риба. Але жирні кислоти Омега-3 присутні й у продуктах, що мають рослинне походження. Зокрема, підвищений вміст цих речовин мають лляне насіння, волоські горіхи, зародки пшениці та вівса, квасоля та інші овочі, злаки, зелень.

Таблиця продуктів, що містять Омега-3

Перелік продуктів

Вміст Омега-3, г на 100 г продукту

Риб'ячий жир

99,8

Олія з насіння льону

53,4

Рижієва олія

36,7

Насіння льону

19,2

Печінка тріски (консерви)

14,8

Олія оливкова

9,28

Олія ріпаку

9,26

Волоські горіхи

7,12

Чорна та червона ікра

6,86

Скумбрія

4,64

Тунець

2,94

Оселедець

2,79

Форель

2,47

Лосось

2,29

Боби соєві сушені

1,81

Палтус

1,76

Сардини

1,64

Хамса

1,63

Сьомга

1,4

Проростки вівсяних зерен

1,22

Горбуша

1,2

Карп

1,16

Риба-меч

0,97

Морська корюшка

0,94

Олія авокадо

0,94

Шпинат

0,87

Пшеничні зародки

0,81

Морський вугор

0,76

Горіхи пекан

0,74

Курячі яйця

0,73

Суха квасоля

0,7

Камбала

0,69

Устриці

0,64

Гарбузове насіння

0,48

Окунь

0,46

Фісташки

0,46

Минтай

0,43

Мигдальний горіх

0,43

Креветки

0,42

Насіння соняшника

0,37

Кунжутна олія

0,3

Бурий рис

0,28

Тріска

0,28

Хек

0,28

Краби

0,27

Сом

0,24

Язь

0,18

Карась

0,17

Анчоуси

0,16

Минь

0,14

Судак

0,12

Лящ

0,11

Сочевиця

0,09

Нут

0,09

Капуста брюссельська

0,08

Фундук

0,07

Ракоподібні

0,04


Коли потрібні Омега-3

Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 необхідні в таких ситуаціях: функціональні розлади ЦНС, що супроводжуються зниженням рівня психічної енергії та інтелектуальних функцій, стани хронічної втоми; реабілітація після гострих порушень мозкового кровообігу; реабілітація після інфаркту, ангіопатії; остеомієліт, переломи кісток, трофічні виразки; аутоімунні захворювання; гломерулонефрит; вагітність; шкірні захворювання; косметичні програми, профілактика онкологічних захворювань та ін.

Дозування

Від 300 мг до 2 грамів на добу. Точну кількість уточнюйте у свого лікаря. Приймайте рекомендовані дозування, оскільки передозування може негативно позначитися на вашому здоров'ї. Надмірна кількість Омега-3 може спричинити внутрішню та зовнішню кровотечу.

Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар