Омега-3 - поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) належать до сімейства ненасичених жирних кислот. Найважливішими Омега-3 кислотами є альфа-ліноленова кислота (АЛК), ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) та докозагексаєнова кислота (ДГК).
Хоча жирні кислоти Омега-3 були відомі як необхідні для нормального росту з 1930-х років, розуміння їхньої ролі різко зросло в останні кілька років. Перші дослідження, проведені в 1970-ті роки, показали, що інуїти Гренландії, які споживали велику кількість жирної риби, практично не хворіли на серцево-судинні захворювання та не мали атеросклеротичних ушкоджень. Інші показники, такі як рівень тригліцеридів, артеріальний тиск та пульс, також були кращими, ніж в інших категорій населення.
Декілька років тому Омега-3 була названа однією з найбільш топових речовин потрібних для нашого організму. Цей компонент практично не має протипоказань та має максимальну кількість позитивних впливів на всі системи. Про яку б систему організму ми не заговорили, на неї є позитивна дія з боку Омега-3.
Користь Омега-3
- Пам'ять. Покращення пам'яті та посилення когнітивних функцій мозку в дітей та в дорослих. Щоб уникнути вікових змін у корі головного мозку споживайте Омега-3.
- Серцево-судинна система. Омега-3 — це користь для всієї вашої серцево-судинної системи. Судини, вени, серце, розрідження крові, регуляція тиску... У будь-якому з цих напрямків Омега-3 матиме позитивну дію.
- Зір. Безумовно, Омега-3 дуже корисні для зору. Якщо ви хочете підтримати ваш зір у хорошому стані, Омега-3, без сумніву, позитивно вплинуть на нього.
- Шкіра. Омега-3 рекомендується в разі дерматитів, екземи, вугрової хвороби, целюліту. Для профілактики передчасного старіння, під час боротьби з віковими змінами шкіри. Це дуже якісний антиоксидант для вашої шкіри.
- Суглоби. Омега-3 дуже корисні для суглобів, хрящів та всього опорно-рухового апарату. Однією з основних корисних якостей Омега-3 є протизапальний ефект. Вони неймовірно ефективні в питаннях імунітету. Якщо ви хочете знизити будь-яке запалення, чи то гастрит, чи то виразка, чи то запалення суглобів, чи то запалення бронхолегеневої системи, чи то запалення сечостатевої системи, Омега-3 гаситиме будь-який запальний процес.
- Печінка та зайва вага. Омега-3 допомагають скидати зайву вагу. Вони допомагають метаболізму печінки усувати внутрішні вісцеральні жири, знижувати їх та регулювати вироблення холестерину, покращувати глобальний метаболізм.
- Статева сфера. Усі статеві гормони створені на базі жирів. Омега-3 допомагає регулювати цикл, регулюють тестостерон, допомагають виношувати дітей та впливають на загальний настрій.
- Тривалість життя. Тривалість життя кожного з нас залежить від того, як довго зможуть поділятися наші клітини. Омега-3 захищають передчасне стирання теломерів (кінцеві ділянки хромосом), тим самим ніби призупиняють біологічний годинник та подовжують ваше життя. Ніколи не економте на Омега-3. Зробіть так, щоб у раціоні їх було якомога більше.
Користь Омега-3 для спортсменів
- Підвищення швидкості обміну речовин.
- Прискорення зростання сухої м'язової маси та зниження жирового прошарку.
- Можуть застосовуватися як для схуднення, так і для набору маси.
- Посилюють загальний тонус, підвищують витривалість та нейро-м'язову функцію.
- Знижують біль та запальні процеси, котрі завжди супроводжують інтенсивні фізичні навантаження.
- Омега-3 жирні кислоти перешкоджають руйнуванню хрящів суглобів.
- Це здорове джерело енергії, котре не створює ризику збільшення жирової маси.
- Посилюють продукцію гормонів, включно з найважливішим у бодибілдингу тестостероном.
- Пригнічують виділення катаболічного гормону кортизолу.
Омега-3 є незамінними та не відтворюються організмом у необхідному обсязі, а внаслідок їх нестачі виникають різноманітні біохімічні та фізіологічні порушення. Ви не отримаєте Омега-3 в достатній кількості лише з харчових продуктів, тому підберіть собі якісний комплекс Омега-3 кислот.
Як вибрати Омега-3
Якщо ви прийняли для себе однозначне рішення компенсувати дефіцит Омега-3, то вам необхідно знати декілька простих правил, для того, щоб правильно вибрати відповідний комплекс.
Насамперед це має бути монопрепарат. Не Омега-3,6,9 у комплексі, а один монопрепарат Омега-3 жирні кислоти. Це важливо, оскільки Омега-6 ми отримуємо в достатній кількості з нашого повсякденного раціону. Але нам потрібно вирівняти Омега-6 пропорційно один до чотирьох з Омега-3 кислотами. Якщо у вас дефіцит Омега-3 та надлишок Омега-6, то це провокує запалення в організмі та може навіть завдати шкоди. До того ж Омега-3 здатні перетворюватися в організмі на Омега-6 та Омега-9. Така трансформація відбудеться сама по собі, якщо в організмі достатньо Омега-3, але є дефіцит Омега-6 або Омега-9. Дайте собі найголовніший компонент, а саме — Омега-3.
Другий важливий принцип вибору Омега-3 — це необхідність звертати увагу на те, з чого конкретно зроблено продукт. Потрібно, щоб продукт був зроблений з м'язів риби. На баночці цього написано не буде, але в анотації до продукту ви знайдете цю інформацію. Омега-3, зроблені з печінки риби, менш якісні, але й дешевші. Такі Омега-3 навіть здатні викликати алергічну реакцію. Найчистіші Омега-3 виготовлені виключно холодним віджимом з м'язів глибоководних риб.
Наступний важливий момент — це з чого, власне, Омега-3 зроблені — з риби чи з рослинних компонентів. Якщо на баночці написано альфа-лінолева кислота, то це означає, що Омега-3 зроблені з лляної олії. Якщо ж на баночці ви бачите поєднання двох кислот ЕРА та DHA, то це саме ті кислоти, які виготовлені з риб'ячого жиру. Концентрація ефективності Омега-3 набагато вища, якщо вони виготовлені з риб'ячого жиру.
Ще один важливий критерій вибору — це натуральність. Ви можете перевірити натуральність продукту, проткнувши капсулу голкою та виливши рідину на пінопласт. Якщо пінопласт плавиться, це означає, що Омега-3 штучні або пройшли додаткову обробку, що, найімовірніше, знизило їхню ефективність.
Ще один спосіб перевірити якість Омега-3, це покласти капсулу в морозильну камеру. Якщо капсула замерзає, то продукт розбавлений водою, оскільки чистий жир не замерзає.
Шукайте виробника з максимальним рівнем сертифікації — це те, що гарантує нам певний рівень належного виробництва та відповідає певному класу. Наявність сертифікату GMP вказує на вищий рівень якості продукції.
Належна виробнича практика, GMP (Good Manufacturing Practice) - правила, які встановлюють вимоги до організації виробництва та контролю якості лікарських засобів для медичного та ветеринарного застосування.
Харчові продукти, що містять Омега-3 жирні кислоти
Найбагатшими джерелами Омега-3 жирних кислот вважаються морепродукти та риба. Але жирні кислоти Омега-3 присутні й у продуктах, що мають рослинне походження. Зокрема, підвищений вміст цих речовин мають лляне насіння, волоські горіхи, зародки пшениці та вівса, квасоля та інші овочі, злаки, зелень.
Таблиця продуктів, що містять Омега-3
Перелік продуктів |
Вміст Омега-3, г на 100 г продукту |
Риб'ячий жир |
99,8 |
Олія з насіння льону |
53,4 |
Рижієва олія |
36,7 |
Насіння льону |
19,2 |
Печінка тріски (консерви) |
14,8 |
Олія оливкова |
9,28 |
Олія ріпаку |
9,26 |
Волоські горіхи |
7,12 |
Чорна та червона ікра |
6,86 |
Скумбрія |
4,64 |
Тунець |
2,94 |
Оселедець |
2,79 |
Форель |
2,47 |
Лосось |
2,29 |
Боби соєві сушені |
1,81 |
Палтус |
1,76 |
Сардини |
1,64 |
Хамса |
1,63 |
Сьомга |
1,4 |
Проростки вівсяних зерен |
1,22 |
Горбуша |
1,2 |
Карп |
1,16 |
Риба-меч |
0,97 |
Морська корюшка |
0,94 |
Олія авокадо |
0,94 |
Шпинат |
0,87 |
Пшеничні зародки |
0,81 |
Морський вугор |
0,76 |
Горіхи пекан |
0,74 |
Курячі яйця |
0,73 |
Суха квасоля |
0,7 |
Камбала |
0,69 |
Устриці |
0,64 |
Гарбузове насіння |
0,48 |
Окунь |
0,46 |
Фісташки |
0,46 |
Минтай |
0,43 |
Мигдальний горіх |
0,43 |
Креветки |
0,42 |
Насіння соняшника |
0,37 |
Кунжутна олія |
0,3 |
Бурий рис |
0,28 |
Тріска |
0,28 |
Хек |
0,28 |
Краби |
0,27 |
Сом |
0,24 |
Язь |
0,18 |
Карась |
0,17 |
Анчоуси |
0,16 |
Минь |
0,14 |
Судак |
0,12 |
Лящ |
0,11 |
Сочевиця |
0,09 |
Нут |
0,09 |
Капуста брюссельська |
0,08 |
Фундук |
0,07 |
Ракоподібні |
0,04 |
Коли потрібні Омега-3
Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 необхідні в таких ситуаціях: функціональні розлади ЦНС, що супроводжуються зниженням рівня психічної енергії та інтелектуальних функцій, стани хронічної втоми; реабілітація після гострих порушень мозкового кровообігу; реабілітація після інфаркту, ангіопатії; остеомієліт, переломи кісток, трофічні виразки; аутоімунні захворювання; гломерулонефрит; вагітність; шкірні захворювання; косметичні програми, профілактика онкологічних захворювань та ін.
Дозування
Від 300 мг до 2 грамів на добу. Точну кількість уточнюйте у свого лікаря. Приймайте рекомендовані дозування, оскільки передозування може негативно позначитися на вашому здоров'ї. Надмірна кількість Омега-3 може спричинити внутрішню та зовнішню кровотечу.