Серед спортсменів, котрі регулярно відвідують фітнес-клуб, чимало вегетаріанців, які довгі роки не вживають м'яса. Багато хто вважає, що саме м'ясо є багатим джерелом білка й повна відмова від таких продуктів може стати серйозною перешкодою у досягненні спортивної результативності. Насправді таке судження не більше ніж стереотип, адже сьогодні існує безліч альтернатив отримання потрібної кількості протеїну з інших продуктів. Розберімося, які продукти потрібно вживати спортсменові, який веде вегетаріанський спосіб життя та як отримувати достатню кількість корисних речовин, не вживаючи м'яса. Адже вегетаріанський спосіб харчування має чимало плюсів, він знижує ризики виникнення онкології, захворювань коронарних судин, ожиріння, інсулінозалежного діабету, підвищення рівня "шкідливого" холестерину в крові, нирковокам'яної хвороби тощо.
Білки
Основним джерелом білка для спортсменів-вегетаріанців слугують молочні продукти. Для найшвидшого й найефективнішого покращення спортивної результативності слід вживати знежирене молоко та сухий сир, який має стати для спортсмена другим хлібом. Такі продукти містять максимум протеїну при мінімальному вмісті жирів та вуглеводів.
Жири
Для спортсмена-вегетаріанця, який регулярно займається спортом та прагне швидко й ефективно покращити спортивну результативність, варто збагатити свій раціон переважно білковою їжею, а жири мають становити лише 20% раціону. Також варто враховувати, що існують різні види жирів — насичені, ненасичені та поліненасичені. Варто віддавати перевагу останнім двом, відкидаючи насичені жири, які не тільки осідають у непотрібні жирові відкладення, гальмуючи результати спортсмена, а й загалом шкодять організму, збільшуючи показники холестерину в крові.
Продукти, в яких містяться ненасичені жири, — це арахіс, кеш'ю, авокадо, оливки та оливкова олія. Поліненасичені жири містяться у волоських горіхах, мигдалі, соєвій та кукурудзяній олії.
1) Їжте 5-6 разів на день, маленькими порціями. Раціон має містити білок, фрукти, овочі, цільні зерна, горіхи, рослинні олії. Пийте достатньо води.
2) Комбінуйте різні продукти, що містять білок: квасолю, горіхи, сочевицю, нут, горох, сейтан (рослинне м'ясо), зелень, насіння, кунжут, соєве молоко, тофу, кіноа.
3) Половина вживаних за добу калорій має припадати на вуглеводи — це "... більше