Як позбутися від зайвих кілограмів без шкоди для здоров'я, а головне — із задоволенням? Від якої шкідливої їжі потрібно відмовитися, для того, щоб схуднути? Напівфабрикати, газовані напої, алкоголь, соуси, їжа швидкого приготування — всі ці продукти призводять до шкідливих наслідків для здоров'я.
У напівфабрикатах, випічці, соусах, кондитерських виробах причаїлася одна з головних небезпек — трансжири. Це справжні мутанти — їхня штучно синтезована транс-форма не вписується в обмін речовин та засмічує організм.
Жири осідають на стінках кровоносних судин у формі бляшок та нашарувань й звужують їх. Холестеринові бляшки порушують кровообіг, підвищують артеріальний тиск. Крім того, вони можуть відірватися та заблокувати кровотік у будь-якому важливому органі. Якщо це трапиться в мозку — ймовірний інсульт, якщо в серцевому м'язі — інфаркт міокарда. Такі небезпечні стани можуть призвести до летального результату.
М'ясні напівфабрикати також входять до списку продуктів, які рекомендується прибрати з раціону. Навіть якщо в них відмінний смак — адже сучасні виробники можуть замаскувати що завгодно. У переробленому м'ясі немає великих волокон, тільки однорідна маса, але є нітрати, консерванти та інші шкідливі домішки. Підвищений артеріальний тиск, захворювання серця та судин, онкологія — потенційні ризики, яким піддають себе любителі напівфабрикатів.
Отже, що ж перестати їсти, щоб схуднути та не нашкодити здоров'ю?
Сім найшкідливіших продуктів
- Ковбасні вироби. Сардельки та сосиски назвати м'ясними продуктами можна тільки умовно. Коли в тебе в тарілці пахне відварна сарделька, знай — зараз ти їстимеш не м'ясо. Твій шлунок наповнять: білкові стабілізатори, барвники, білково-жирові емульсії, фосфати, нітрати. Це саме вони роблять ковбасу такою смачною, зовні привабливою але, на жаль, шкідливою. Проблеми з кишківником та нирками, шкірні захворювання, хвороби печінки — занадто дорога ціна за сумнівне задоволення. Вибираючи, від яких продуктів відмовитися, щоб схуднути, не забудь усунути ковбасні вироби зі списку.
- Газовані напої. Дієтологи попереджають — один літр кока-коли містить 100 г цукру (20 чайних ложок). Це у 2 рази перевищує денну норму для дорослого. Але й купуючи сік промислового виробництва, не тіште себе — приблизно така сама кількість цукру, а інколи й більше, міститься в літровому упаковуванні напою. А також у швепсі, фанті та інших лимонадах. Цукор може стати причиною діабету, карієсу та захворювань нервової системи. А фосфор, який міститься в газованій воді, знижує засвоєння кальцію, що призводить до ослаблення зубів та кісток.
- Напівфабрикати — сурогат правильної їжі. М'ясні напівфабрикати, в переважній більшості, містять м'ясо низької якості, шкіру, жир, субпродукти. Через це в них дуже висока енергетична цінність. Зайві калорії призводять до появи жирових відкладень, підвищення рівня поганого холестерину. Крім того, в напівфабрикатах багато солі, а це додаткове навантаження на нирки.
- Хлібобулочні вироби з білого борошна. Обираючи, від чого відмовитися, щоб схуднути, не забудь про батони та булочки. Прості вуглеводи, які в надлишку містить випічка, розпалюють апетит та провокують різкий підйом інсуліну.
- Кондитерські вироби. Абсолютно всі види кондитерських виробів містять кондитерський жир. Під цією нешкідливою назвою ховаються трансжири. Для організму людини це повільна отрута. Жири зі штучною транс-формою підвищують ризик ожиріння, розвитку цукрового діабету, сприяють системним запаленням та серцево-судинним захворюванням.
- Маргарин. У складі дешевого аналога вершкового масла трансжири, консерванти, барвники та інші шкідливі для здоров'я домішки. Негативні наслідки вживання маргарину в їжу — ожиріння, хвороби серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту.
- Алкоголь. Келих сухого вина під час вечері цілком можеш собі дозволити. Але на пиво, алкогольні коктейлі та міцні спиртні напої наклади табу. Мало того, що вони самі по собі калорійні, їх вживання знижує самоконтроль і можна "піти у відрив" - почати їсти, все що захочеться. Постраждає не тільки фігура, а й весь організм.
Як знизити калорійність харчування
- Правильно готуй страви. Відмовся від смаження. Відварюй, готуй у духовці, мультиварці, на грилі, на пару. Останній спосіб найкорисніший — продукти не піддаються впливу високої температури, отже, не утворюються небезпечні для здоров'я канцерогенні речовини.
- Заміни промислові соуси в салаті йогуртом із низьким відсотком жирності. Припини вживати майонез, або зроби його самостійно — це нескладно. Так, він буде калорійнішим, але кориснішим.
- Обирай низькокалорійні напої — несолодкий зелений або трав'яний чай, томатний сік, кава без цукру.
- Менше використовуй приправи, зокрема сіль. Вона "розкриває" смак страв та посилює апетит, а ось несолону їжу складно переїсти.
Які вуглеводи потрібно прибрати з раціону, для того, щоб схуднути
Вуглеводи недарма називають паливом для організму — вони на 60% забезпечують його енергією. Поділяють їх на прості та складні.
Прості містять одну-дві молекули цукру. В організмі вони відразу перетравлюються, підвищуючи рівень глюкози в крові. Це забезпечує короткочасний приплив енергії, але калорії не спалюються, а перетворюються на жир.
Від простих вуглуводів користі практично немає, тому бажано обмежити в раціоні їхні джерела: фастфуд, випічку, газовану воду, консервовані соки, білий рис, смажену їжу. Але, вибираючи від яких продуктів відмовитися, щоб швидко схуднути, не варто забувати про корисну їжу, навіть якщо вона містить прості вуглеводи. У твоєму здоровому раціоні обов'язково має бути місце для меду, фруктів, кукурудзи, молочних продуктів.
Які вуглеводи допомагають худнути
Складні вуглеводи мають низький глікемічний індекс, тому рівень цукру в крові практично не підвищують. Перетравлюються вони довго, завдяки чому глюкоза в кров надходить дозовано й рівномірно. Енергія витрачається та не відкладається про запас. Тому після їх вживання надовго зберігається відчуття ситості й не хочеться перекусити "шкідливими" продуктами.
Як правильно харчуватися, щоб прибрати живіт та боки
Щоб знизити вагу та прибрати з живота й боків прикрі жирові валики, скоригуй свій раціон.
Мінімізуй кількість їжі з високим глікемічним індексом — вона провокує відчуття голоду. До обіду ти можеш з'їсти корисні продукти — джерела простих вуглеводів (мед, йогурт, фрукти), й отримати заряд бадьорості та енергії. Але з другої половини дня переходь на їжу з низьким глікемічним індексом, аби не отримати зайві калорії.
Як відмовитися від шкідливої їжі, щоб не було зривів? Поступово входь у новий раціон. Віддай перевагу простим способам схуднення, які гарантують поступове позбавлення від зайвих кілограмів.
Уникай агресивних дієт — ти можеш швидко отримати результат, але він буде нестабільним.
Якщо йдеться про мене, то я схудла не відмовляючись від солодкого.
Як каже мій тренер, основа схуднення це "дефіцит калорій".
Звісно не варто забувати про здорове харчування.
Варто відмовитись від усього не корисного на постійній основі.
Але якщо йдеться про схуднення, то тут йдеться про підрахунок калорій та енерговитрат.