Є 2 варіанти зниження ваги та позбавлення від надлишків жиру. Перший — поступовий. Мовляв, привели харчування до ладу, й худнемо. Другий — поетапний. Це коли ми сидимо на дієті, скидаємо якусь частину "зайвого", потім "відпочиваємо" й за потреби знову сідаємо на дієту.

Я знаю дуже багато людей (зокрема тренерів), які рекомендують перший варіант (поступовий). Аргументація проста: прибираємо з раціону все зайве, й повільно, але впевнено знижуємо вагу. Поступово, безпечно, комфортно.

І це працює. Але проблема в тому, що тільки якийсь час. Припустимо, ви важите 100 кг. Переходите на правльне харчування, скидаєте до 90 або навіть 80, після чого організм знаходить баланс й утримує комфортну вагу. Комфортну для організму, але не для вас. Припустимо, у вас залишилося ще щось "зайве", що ви хотіли б прибрати. Що робити далі? Скорочувати кількість їжі? Добре, скоротили. Мало того, що їжа "ПХ", її ще й мало. Скинули ще кілька кілограмів. Припустимо, мета не досягнута. Що далі? Скорочувати калорійність ще сильніше? І скільки так харчуватися? Рік? Два? П'ять? Насправді — постійно. І в цьому полягає основна проблема.

Людина переходить на правильне хачування, потім після кожного "стопа" скорочує калорії, а в підсумку вага все одно зупиняється. Мета ще може бути й не досягнута, а їжі вже мало, обмін речовин уповільнений, й результату практично немає. Усе "найрезультативніше" було переважно на "старті".

Саме тому я ніколи не рекомендував такий підхід. Він більшою мірою підходить тим, у кого "зайвого" мало. Перейшли на правильне харчування, скинули 5-7 кг, й тримаємося в цій вазі.

Якщо ж "зайвого" багато, то краще обирати другий варіант: поетапний. Є базовий раціон, умовно, вівсянка на сніданок, гречка на обід та вечерю + звичайні білки, овочі, фрукти та інші продукти "ПХ". Але суть цього раціону полягає в тому, що ви повинні їсти "нормальну їжу" та бути при цьому ситими. Плюс, періодично можна додавати в раціон якісь "шкідливості".

Тут є 2 моменти. Перший: такий раціон призведе до зниження ваги, якщо перед цим ви харчувалися всіляким "трешем", але короткочасно, поки організм не адаптується й обмін речовин не підлаштується під новий тип харчування.

Але другий момент полягає в тому, що на таких продуктах досить складно "зажиріти", принаймні, якщо трохи увімкнути голову та здійснювати контроль. Зрозуміло, що й на гречці можна набрати, але це досить складно.

Загалом, при "поетапному" підході, ви поступово знижуєте кількість вуглеводів у раціоні приблизно протягом 2 тижнів, та переходите на низьковуглеводну дієту. Потім, "завантажуєтеся" вуглеводами й переходите на "нормальний" раціон, завдяки якому ви ситі. Зрозуміло, гамбургери ми в нього не включаємо, але їжі достатньо. Далі, якщо результату не досягнуто, ми знову проходимо етап "сушки". І знову повертаємося до нормального раціону.

На відміну від першого підходу, ми лише короткочасно терпимо "муки голоду". До того ж, кожен етап "сушки", в якому ми значно обмежуємося в калорійності, приносить результат, 100%. І такий підхід дає змогу не тільки позбутися зайвого жиру швидше, а й зробити це більш безболісно, не стаючи заручником курячої грудки до кінця життя.

Крім того, все "переривчасте" та "інтервальне" демонструє, як правило, найкращий результат. Ось приклад одного з досліджень: Періодичне обмеження енергоресурсів покращує ефективність схуднення у чоловіків з ожирінням: дослідження MATADOR

Річ у тім, що будь-які "стрибки" в бік збільшення/зменшення калорійності змушують організм перебудовуватися. Саме в момент таких перебудов ми спостерігаємо максимальний результат. Наприклад, коли тільки починаєте дієту або завантаження вуглеводами. І це вкотре доводить ефективність "поетапної дієти".

Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар