Мінеральна вода — справжнє джерело необхідних організму мікроелементів і її потрібно пити якнайчастіше, щоб залишатися здоровим, красивим і молодим. Саме так нав'язливо твердить реклама. Чи це правда, чи лікує мінералка хвороби і як вибрати найкориснішу воду?

Що таке мінеральна вода і якою вона буває

Спочатку, розберімось, що таке мінеральна вода. Визначення, начебто, має випливати з назви: мінеральна – це вода, у якій розчинені ті чи інші солі. Але річ у тому, що у будь-якій воді, крім дистильованої, розчинена деяка кількість солей – саме вони надають воді смаку.

Але ж ми не називаємо будь-яку воду мінеральною? Правильно, щоб вода вважалася мінеральною, вона повинна не просто містити в собі солі, але містити їх у певній кількості. Причому в різних країнах ця сама норма, після якої звичайна вода перетворюється на мінеральну, може бути різною — наприклад, якщо в США мінеральною вважається вода, концентрація солей у якій становить не менше 250 мг на літр, то в Україні цей рівень вищий і становить не менше 1 г на літр. У деяких країнах мінеральною називають воду, вміст основних мікроелементів у якій не нижче, ніж у харчових продуктах, які вважаються хорошими джерелами цих мінералів.

Є ще одна важлива умова: мінералізувати можна лише воду природного походження. Штучна мінералізація води теж існує, причому дуже давно: її винайшов швейцарець Швеппе ще у 1790 році. Знайоме ім'я, чи не так? Так, це був він, засновник компанії Schweppes, відомої своїми тоніками. Зараз така "штучна мінеральна вода" поширена, але насправді це просто смачна питна вода, яка за своїми властивостями нічим не відрізняється від звичайної питної води.

Справжня мінеральна вода видобувається із природних джерел. Якщо ці джерела глибокі, то у воді можуть розчинятися не тільки мікроелементи, а й гази – вуглекислий газ, радон, сірководень. Якщо у воді мало чи зовсім немає вуглекислого газу, мінеральну воду зазвичай додатково газують – насичують вуглекислотою. Карбонізація допомагає продовжити термін зберігання мінеральної води, оскільки вуглекислий газ допомагає солям залишатися розчиненими й не випадати в осад. Крім того, газована вода вважається смачнішою і краще освіжає.

Чим корисна мінеральна вода

Джерело мікроелементів. У мінеральній воді розчинено безліч солей, які можуть бути засвоєні організмом, тому мінеральна вода може бути корисна як здоровим людям, які хочуть зберегти здоров'я і наситити організм усіма необхідними речовинами, так і тим, хто з ряду причин страждає від дефіциту того чи іншого мікроелемента. Наприклад, кальцієва мінеральна вода цілком може замінити молоко як джерело кальцію для тих, хто з етичних міркувань або через непереносимість не вживає молочних продуктів. Але слід пам'ятати, що вітамін D, який є в молочних продуктах, але не в мінеральній воді, необхідний для засвоєння кальцію. Тому, замінюючи молоко такою водою, необхідно доповнити раціон продуктами, багатими на вітамін D, або приймати добавки з ним за призначенням лікаря.

Підтримка водно-сольового балансу. У спеку і при інтенсивному фізичному навантаженні, щоб охолодити тіло, посилюється потовиділення. Разом з потом виходить багато води та солей. Простої води для відновлення водно-сольового балансу в цьому випадку недостатньо, тому що в ній немає достатньої кількості електролітів, щоб поповнити їх нестачу. Мінеральна вода оптимальна як для вгамування спраги, так і для заповнення запасів солей в організмі та підтримки його внутрішнього балансу.

Хотілося б звернути увагу спортсменів: мінеральна вода, зокрема лікувальна мінеральна вода, не є заміною ізотонічним напоям. Ізотоніки містять не лише солі, а й вуглеводи. Останні у мінеральній воді відсутні, тому вона не підходить для відновлення після тривалих тренувань на витривалість. Але мінеральна вода відмінно підходить для вгамування спраги під час короткого тренування, коли ізотонік не потрібен.

Доповнення до лікування. Тут хотілося б одразу наголосити: сама по собі мінеральна вода не є ліками, навіть якщо вона належить до типу лікувальних вод. Однак такі води можуть полегшити симптоми деяких захворювань, тому їх часто використовують як доповнення до лікування. У цьому сенсі мінеральну воду слід розглядати як дієтичне харчування – відомо, що правильне харчування допомагає контролювати гіпертонію та інші захворювання. Аналогічна ситуація з мінеральною водою. Наприклад, вода, багата сульфатом магнію, має легкий проносний ефект, а також цілюще впливає на нервову систему. Вода, багата бікарбонатом натрію (простіше кажучи, харчовою содою), сприяє зниженню кислотності шлункового соку, допомагає полегшити гастрит та печію. Мінеральна вода не замінює призначене лікарем проносне чи противиразкову терапію, але вона може доповнити лікування.

Як обрати корисну мінеральну воду

У широкому значенні слова будь-яка питна вода корисна. Але якщо говорити про мінеральну воду як про джерело мікроелементів та доповнення до лікування, то її користь залежить від складу води та концентрації розчинених у ній солей. Нижче наведено список основних речовин, що містяться в мінеральній воді, їх вплив на організм та пороговий рівень, при якому мінеральна вода може мати виражену дію.

  • Бікарбонати при рівні від 600 мг/л і вище впливають на кислотність та активність вироблення шлункового соку.
  • Сульфати при вмісті від 200 мг/л і вище стимулюють перистальтику ШКТ, мають м'який жовчогінний та проносний ефект. Сульфатні води використовуються при недостатній секреції шлункового соку.
  • Натрій у концентрації від 200 мг/л і вище потрібен для відновлення водно-сольового балансу у спеку та при інтенсивних фізичних навантаженнях. Натрієві води не рекомендується пити людям, які страждають на гіпертонічну хворобу.
  • Хлор у кількості від 200 мг/л і вище стимулює секрецію травних ферментів, має м'який проносний ефект. Хлоридні води можуть застосовуватися при гастритах зі зниженою кислотністю, при недостатньому виробленні шлункового соку.
  • Кальцій — мінеральна вода, що містить від 150 мг/л кальцію може служити його харчовим джерелом, рекомендована для вживання людям з непереносимістю молочних продуктів, літнім, вагітним, підліткам, що активно ростуть. Але для засвоєння кальцію обов'язково потрібне збагачення харчування вітаміном D.
  • Магній при вмісті від 50 мг/л і вище стимулює травлення, а усунення дефіциту цього елемента є критично важливим для здоров'я нервової системи. Магнієві води не рекомендується пити при схильності до діареї.
  • Залізо концентрації від 1 г/л і вище в мінеральній воді може застосовуватися при анемії як доповнення до основного лікування. Таку мінералку можна пити жінкам під час менструацій. Втім, слід пам'ятати, що засвоюваність такого заліза значно нижча, ніж із тваринних та рослинних продуктів чи спеціальних добавок. Тому мінеральну воду можна вживати лише як доповнення до лікування, а не як його заміну.

У природі немає мінеральних вод, у яких присутній лише один мікроелемент – це поєднання кількох мінералів, зміст яких вказують на етикетці пляшки.

Коментарі (0)

No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар