Вітаміни, що містяться у фруктах та овочах, – найкращий спосіб для зміцнення імунітету та здоров'я в цілому. Потреби організму у вітамінах забезпечуються насамперед шляхом правильного харчування, в якому є овочі та фрукти, багаті на вітаміни, та правильної термообробки продуктів під час приготування.
Зміст статті
- Таблиця вмісту вітамінів в овочах та фруктах
- Чи достатньо вітамінів в овочах та фруктах?
- Вітамін С із цитрусових
- Унікальні вітаміни з овочів та фруктів
- Антиоксиданти
Головне джерело вітамінів для організму людини – їжа. Деякі вітаміни (групи B і K) синтезуються в товстому кишківнику або можуть утворюватися в організмі людини з інших вітамінів. Але цього недостатньо щоб закрити потребу у вітамінах повністю. Тому дуже важливо регулярно отримувати вітаміни з їжі, а овочі та фрукти – відмінні помічники в цій справі.
Таблиця вмісту вітамінів в овочах та фруктах
Вітаміни | Овочі та фрукти | Дія |
---|---|---|
Вітамін А |
|
|
Вітамін D |
|
|
Вітамін Е |
|
|
Вітамін К |
|
|
Вітамін С (аскорбінова кислота) |
|
|
Вітамін V1 (тіамін) |
|
|
Вітамін В2 (рибофлавін) |
|
|
В3 (ніацин, нікотинова кислота) |
|
|
V4 (холін) |
|
|
В5 (пантотенова кислота) |
|
|
B6 (піридоксин) |
|
|
В9 (фолієва кислота) |
|
|
Вітамін В12 (ціанкобаламін) |
|
|
Чи достатньо вітамінів в овочах та фруктах?
Найбільше в овочах та фруктах:
- вітамінів групи В
- вітамін С
- вітамін А (каротин)
Чи покривається потреби людини в цих вітамінах овочами та фруктами?
Вітамін С
В одній склянці свіжого яблучного соку міститься 4 – 4,5 мг вітаміну С (добова норма – 60 мг)
Таким чином, щоб отримати денну норму вітаміну С з яблучного соку, потрібно за день випити близько 15 склянок соку.
Вітамін С із цитрусових
Вважається, що при застудах допомагає лимон, багатий на вітамін С. Насправді, лимони, апельсини та інші цитрусові лише на 10-му місці за вмістом вітаміну С.
Наприклад, набагато більше вітаміну С у болгарському перці, помідорах різних видів, капусті (броколі та кольоровій), шпинаті, листових салатах та петрушці. Навіть у картоплі міститься більше вітаміну С, ніж у лимонах.
Проте ефекту від Вітаміну С, що міститься в картоплі, мало. При термічній обробці вітамін С руйнується майже на 90% - варена і смажена картопля майже не містять вітамін С. Це відноситься і до всіх інших овочів і фруктів. Тому найкраще джерело вітаміну С – сирі овочі та фрукти. Тому намагайтеся якнайбільше споживати його із сирих овочів та фруктів.
У курців удвічі більший дефіцит вітаміну С, ніж у некурців.
Вітаміни групи В, Е, А, D
Норму цих вітамінів з овочів та фруктів отримати досить складно, тому що вони в основному містяться в інших харчових продуктах. Це м'ясо, печінка, молоко, олії (вершкова та рослинна), хліб з висівками, крупи.
Унікальні вітаміни з овочів та фруктів
В овочах та фруктах є такі поєднання вітамінів, яких немає в інших продуктах.
Це вітамін С, вітаміни групи Р, вітамін К. Їх також називають біофлавоноїдами. Вони допомагають організму людини боротися зі старінням та прискорюють обмін речовин в організмі.
Жиророзчинні вітаміни
Вітамін К – дуже важливий для зростання кісток та кровотоку. Він забезпечує нормальний кальцієвий обмін та допомагає засвоєнню вітаміну D.
Найкращі джерела вітаміну К – зелені листові салати, зелений горошок, броколі, щавель, шпинат, помідори.
Антиоксиданти
Антиоксиданти (рутин, гесперидин, кахетин) допомагають організму людини боротися зі старінням та впливом навколишнього середовища. Вони допомагають зменшити можливість кровотеч, нормалізувати тиск, зміцнюють капіляри, захищають від алергенів.
Основні джерела антиоксидантів – ягоди: чорна смородина, чорниця та виноград. Також, у жмені ягід горобини міститься добова норма антиоксидантів.