Вітаміни, що містяться у фруктах та овочах, – найкращий спосіб для зміцнення імунітету та здоров'я в цілому. Потреби організму у вітамінах забезпечуються насамперед шляхом правильного харчування, в якому є овочі та фрукти, багаті на вітаміни, та правильної термообробки продуктів під час приготування.

 

Зміст статті

  • Таблиця вмісту вітамінів в овочах та фруктах
  • Чи достатньо вітамінів в овочах та фруктах?
  • Вітамін С із цитрусових
  • Унікальні вітаміни з овочів та фруктів
  • Антиоксиданти

Головне джерело вітамінів для організму людини – їжа. Деякі вітаміни (групи B і K) синтезуються в товстому кишківнику або можуть утворюватися в організмі людини з інших вітамінів. Але цього недостатньо щоб закрити потребу у вітамінах повністю. Тому дуже важливо регулярно отримувати вітаміни з їжі, а овочі та фрукти – відмінні помічники в цій справі.

Таблиця вмісту вітамінів в овочах та фруктах

Вітаміни Овочі та фрукти Дія
Вітамін А
  • манго
  • виноград
  • гарбуз
  • морква
  • картопля
  • помідори
  • крес-салат
  • петрушка
  • кольорова капуста
  • капуста броколі
  • зелений салат
  • шпинат
  • спаржа
  • диня
  • кавун
  • абрикоси
  • персики
  • яблука
  • покращує зір
  • підтримка здоров'я волосся та шкіри
  • зростання кісток та зубів
  • відтворення клітин та певних гормонів
  • ефективний профілактичний засіб проти кору
Вітамін D
  • білокачанна капуста
  • морква
  • морська капуста
  • зелене листя
  • картопля
  • участь у регуляції обмінних процесів та розмноженні клітин
  • допомога організму у засвоєнні фосфору та кальцію
  • стимуляція синтезу гормонів
Вітамін Е
  • авокадо
  • спаржа
  • капуста броколі
  • шпинат
  • зелений салат
  • помідори
  • морська капуста
  • уповільнення старіння шкіри
  • захист клітин від пошкодження
  • бере участь у формуванні червоних кров'яних клітин
  • допомагає засвоєнню вітаміну А
Вітамін К
  • капуста
  • шпинат
  • зелене листя салату
  • картопля
  • виноград
  • спаржа
  • часник
  • бере участь в обміні речовин у кістках та у сполучній тканині
  • бере участь у засвоєнні кальцію та у забезпеченні взаємодії кальцію та вітаміну D
  • допомагає здоровій роботі нирок
Вітамін С (аскорбінова кислота)
  • суха шипшина
  • чорна смородина
  • яблука
  • виноград
  • суниця
  • капуста білокачанна
  • капуста броколі
  • кольорова капуста
  • зелений салат
  • кріп та петрушка
  • апельсини та цитрусові
  • картопля
  • морква
  • цибуля
  • зелений перець
  • кавун

 

  • працює як антиокислювач
  • допомагає захищати клітини тіла від вільних радикалів (розвиток раку та захворювань серцево-судинної системи)
  • допомагає у виробленні колагену (здорові шкіра та кістки)
  • покращує засвоєння заліза у травному тракті
Вітамін V1 (тіамін)
  • яблука
  • виноград
  • зелений салат
  • броколі
  • капуста білокачанна
  • морська капуста
  • кольорова капуста
  • картопля
  • морква
  • буряк
  • кавун
  • необхідний для здорового функціонування серця, нервової та травної систем
  • регулює обмін жирів та вуглеводів
Вітамін В2 (рибофлавін)
  • капуста білокачанна
  • кольорова капуста
  • зелений салат
  • картопля
  • яблука
  • виноград
  • кавун
  • морська капуста
  • регулює обмін білків, жирів та вуглеводів
  • знижує втому очей
  • необхідний для зростання та дихання клітин
  • мінімізує негативний вплив різних токсинів на дихальні шляхи
В3 (ніацин, нікотинова кислота)
  • капуста білокачанна
  • кольорова капуста
  • капуста броколі
  • картопля
  • буряк
  • зелений салат
  • виноград
  • ананас
  • яблука
  • кавун

 

  • бере участь у тканинному диханні
  • допомагає роботі органів травлення
  • бере участь у метаболізмі жирів та білків
  • знижує загальний холестерин
  • має дезінтоксикаційну дію
V4 (холін)
  • капуста броколі
  • апельсини
  • шпинат
  • профілактика атеросклерозу
  • запобігає захворюванню нервової системи
В5 (пантотенова кислота)
  • зелені листяні овочі
  • кольорова капуста
  • стимулює виробництво гормонів надниркових залоз (глюкокортикоїдів), що допомагає при лікуванні алергій, хвороб серця, артриту, коліту.
  • сприяє засвоєнню інших вітамінів
  • бере участь у метаболізмі жирних кислот
B6 (піридоксин)
  • картопля
  • капуста білокачанна
  • кольорова капуста
  • зелений салат
  • яблука
  • виноград
  • банани
  • кавун
  • зменшує рівень холестерину та ліпідів у крові
  • потрібен для нормального функціонування центральної та периферичної нервової системи
В9 (фолієва кислота)
  • петрушка
  • зелений салат
  • цибуля-перо
  • банани
  • виноград
  • апельсини
  • кавун
  • картопля
  • допомагає при підвищеній тривожності та депресіях
  • допомагає при захворюваннях печінки (хронічний гепатит, цироз), атеросклерозі, псоріазі.
Вітамін В12 (ціанкобаламін)
  • буряк
  • спіруліни
  • морська капуста
  • морські овочі
  • виноград
  • у бадиллі деяких овочів
  • шпинат
  • зелений салат
  • необхідний для підтримання нормального кровотворення
  • відіграє важливу роль у білковому обміні (сприяє використанню амінокислот)
  • стимулює процеси зростання
  • бере участь у синтезі низки ферментів
  • бере участь у вуглеводному, жировому, білковому обміні
  • застосовується при захворюваннях нервової системи
  • застосовується при різних видах анемій
  • застосовується для профілактики та лікування атеросклерозу
  • при гепатитах та цирозі
  • підвищує опірність до вірусних інфекцій та простудних захворювань
  • покращує пам'ять та концентрацію уваги
  • зменшує вміст холестерину в крові
 

Чи достатньо вітамінів в овочах та фруктах?

Найбільше в овочах та фруктах:

  • вітамінів групи В
  • вітамін С
  • вітамін А (каротин)

Чи покривається потреби людини в цих вітамінах овочами та фруктами?

Вітамін С

В одній склянці свіжого яблучного соку міститься 4 – 4,5 мг вітаміну С (добова норма – 60 мг)

Таким чином, щоб отримати денну норму вітаміну С з яблучного соку, потрібно за день випити близько 15 склянок соку.

Вітамін С із цитрусових

Вважається, що при застудах допомагає лимон, багатий на вітамін С. Насправді, лимони, апельсини та інші цитрусові лише на 10-му місці за вмістом вітаміну С.

Наприклад, набагато більше вітаміну С у болгарському перці, помідорах різних видів, капусті (броколі та кольоровій), шпинаті, листових салатах та петрушці. Навіть у картоплі міститься більше вітаміну С, ніж у лимонах.

Проте ефекту від Вітаміну С, що міститься в картоплі, мало. При термічній обробці вітамін С руйнується майже на 90% - варена і смажена картопля майже не містять вітамін С. Це відноситься і до всіх інших овочів і фруктів. Тому найкраще джерело вітаміну С – сирі овочі та фрукти. Тому намагайтеся якнайбільше споживати його із сирих овочів та фруктів.

У курців удвічі більший дефіцит вітаміну С, ніж у некурців.

Вітаміни групи В, Е, А, D

Норму цих вітамінів з овочів та фруктів отримати досить складно, тому що вони в основному містяться в інших харчових продуктах. Це м'ясо, печінка, молоко, олії (вершкова та рослинна), хліб з висівками, крупи.

Унікальні вітаміни з овочів та фруктів

В овочах та фруктах є такі поєднання вітамінів, яких немає в інших продуктах.

Це вітамін С, вітаміни групи Р, вітамін К. Їх також називають біофлавоноїдами. Вони допомагають організму людини боротися зі старінням та прискорюють обмін речовин в організмі.

Жиророзчинні вітаміни

Вітамін К – дуже важливий для зростання кісток та кровотоку. Він забезпечує нормальний кальцієвий обмін та допомагає засвоєнню вітаміну D.

Найкращі джерела вітаміну К – зелені листові салати, зелений горошок, броколі, щавель, шпинат, помідори.

Антиоксиданти

Антиоксиданти (рутин, гесперидин, кахетин) допомагають організму людини боротися зі старінням та впливом навколишнього середовища. Вони допомагають зменшити можливість кровотеч, нормалізувати тиск, зміцнюють капіляри, захищають від алергенів.

Основні джерела антиоксидантів – ягоди: чорна смородина, чорниця та виноград. Також, у жмені ягід горобини міститься добова норма антиоксидантів.

Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар