Про вітамін D
Отже, це жиророзчинний вітамін, до цієї ж групи належать вітаміни А та Е. По-перше, він бере активну участь у формуванні кісток внаслідок всмоктування в кишківник кальцію. Водночас він відіграє важливу роль і в інших процесах, наприклад, оновленні та рості клітин, обмеженні запальних процесів, нервово-м'язовій провідності.
Дослідження останніх років засвідчили, що цей вітамін відіграє чималеньку роль у сповільненні процесів старіння та окислення ліпідів, захищає від інфекцій, позитивно впливає на роботу імунної системи, знижує ризик захворювань серцево-судинної системи та є антидепресантом.
Дефіцит вітаміну D
Через нестачу цього вітаміну спостерігається не тільки крихкість кісток, а й м'язова слабкість, нудьга, судоми і часті застуди.
Якщо концентрація становить 21-30 нг, йдеться про недостатність вітаміну, якщо цифра нижче 20 нг/мл, йдеться про дефіцит. Які ж є причини нестачі вітаміну D?
Проблема в тому, що більшість харчових продуктів самі по собі не багаті на цей вітамін. Найбільш схильні до нестачі вітаміну вегетаріанці, вегани, люди з непереносимістю лактози й з алергією на молочні протеїни.
Хвороби ШКТ
Насамперед ті, при яких порушується абсорбція жиру. Це хронічні захворювання печінки, хвороба Крона, видалення жовчного міхура та його захворювання.
Вік
З віком здатність синтезувати холекальциферол знижується, причому значно: до 60 років у 4-5 разів.
Брак сонця
У північних країнах надто мало сонячних днів, тому шкіра не може сама синтезувати достатню кількість цього вітаміну.
Як компенсувати дефіцит D
По-перше, часто бувати на сонці. Якщо ви живете у північному місті, можна вдатися до послуг солярію.
По-друге, приймати спеціальні препарати. Але їх доцільність та дозування може визначити тільки терапевт.
І звісно, потрібно правильно харчуватися. Дефіцит цього вітаміну ви таким чином навряд чи компенсуєте, але підтримувати кількість вітаміну на потрібному рівні можливо.
Найбільше холекальциферолу міститься в яєчних жовтках, вершковому маслі, риб'ячому жирі, сирах, молочних продуктах, лососі та іншій жирній рибі.
Не варто забувати і про рослинну їжу. Вітамін D є в люцерні, хвощі польовому, грибах, петрушці та кропиві.
Але пам'ятайте, що синтез цього вітаміну неможливий, якщо у вашому житті мало ультрафіолету. Тож за будь-якої можливості виходьте на вулицю і грійтеся на сонці, більше ходіть пішки та займайтеся спортом на свіжому повітрі.