Вітамін D (холекальциферол) унікальний тим, що ми можемо отримувати його не лише з харчових продуктів — ми можемо отримати його ударну дозу і під час перебування на сонці. При цьому, він не може вступати в жодні реакції та ніяк не впливає на організм, тобто, є біологічно інертним. Активувати його можуть два непростих процеси в організмі.

Про вітамін D

Отже, це жиророзчинний вітамін, до цієї ж групи належать вітаміни А та Е. По-перше, він бере активну участь у формуванні кісток внаслідок всмоктування в кишківник кальцію. Водночас він відіграє важливу роль і в інших процесах, наприклад, оновленні та рості клітин, обмеженні запальних процесів, нервово-м'язовій провідності.

Дослідження останніх років засвідчили, що цей вітамін відіграє чималеньку роль у сповільненні процесів старіння та окислення ліпідів, захищає від інфекцій, позитивно впливає на роботу імунної системи, знижує ризик захворювань серцево-судинної системи та є антидепресантом.

Дефіцит вітаміну D

Через нестачу цього вітаміну спостерігається не тільки крихкість кісток, а й м'язова слабкість, нудьга, судоми і часті застуди.

Задля того, щоб перевіритися на дефіцит цього вітаміну, достатньо здати кров на 25(ОН)D.
Якщо в аналізі стоїть цифра, вища за 30 нг/мл, — з вітаміном усе гаразд.

Якщо концентрація становить 21-30 нг, йдеться про недостатність вітаміну, якщо цифра нижче 20 нг/мл, йдеться про дефіцит. Які ж є причини нестачі вітаміну D?

Проблема в тому, що більшість харчових продуктів самі по собі не багаті на цей вітамін. Найбільш схильні до нестачі вітаміну вегетаріанці, вегани, люди з непереносимістю лактози й з алергією на молочні протеїни.

Хвороби ШКТ

Насамперед ті, при яких порушується абсорбція жиру. Це хронічні захворювання печінки, хвороба Крона, видалення жовчного міхура та його захворювання.

Вік

З віком здатність синтезувати холекальциферол знижується, причому значно: до 60 років у 4-5 разів.

Брак сонця

У північних країнах надто мало сонячних днів, тому шкіра не може сама синтезувати достатню кількість цього вітаміну.

Як компенсувати дефіцит D

По-перше, часто бувати на сонці. Якщо ви живете у північному місті, можна вдатися до послуг солярію.

По-друге, приймати спеціальні препарати. Але їх доцільність та дозування може визначити тільки терапевт.

І звісно, потрібно правильно харчуватися. Дефіцит цього вітаміну ви таким чином навряд чи компенсуєте, але підтримувати кількість вітаміну на потрібному рівні можливо.

Найбільше холекальциферолу міститься в яєчних жовтках, вершковому маслі, риб'ячому жирі, сирах, молочних продуктах, лососі та іншій жирній рибі.

Не варто забувати і про рослинну їжу. Вітамін D є в люцерні, хвощі польовому, грибах, петрушці та кропиві.

Але пам'ятайте, що синтез цього вітаміну неможливий, якщо у вашому житті мало ультрафіолету. Тож за будь-якої можливості виходьте на вулицю і грійтеся на сонці, більше ходіть пішки та займайтеся спортом на свіжому повітрі. 

Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар