За статистичними даними, хвороби спричинені неправильним харчуванням (ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія, атеросклероз, захворювання серця, рак) зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян. За даними МОЗ України, понад 50% українців нині мають надмірну вагу або ожиріння, а середня тривалість життя пересічного українця на 10 років нижча, ніж жителів європейських країн. На думку фахівців міністерства, існує безпосередній зв’язок цих проблем із неправильним харчуванням.
До причин нездорового харчування можна віднести напружений ритм життя, психологічні особливості кожної людини, якість їжі. Не варто забувати, що кожна людина неповторна і унікальна, тому окремі фактори неправильного харчування бувають чітко індивідуальними. Нижче ми перерахуємо ті, які зустрічаються найчастіше:
1. Фастфуд. Швидка їжа в наш час дуже популярна. Багатьох людей приваблює невелика вартість цієї їжі, швидкість приготування і її оригінальні смакові якості. Таку їжу дієтологи вважають еталоном неправильного харчування, вона містить дуже мало корисних речовин і вітамінів. А без корисних компонентів, як відомо, неможливе повноцінне функціонування організму. У фастфуді багато жирів, вуглеводів і цукру, а в процесі приготування такої їжі утворюються шкідливі канцерогени та інші компоненти, які ніяк не назвеш корисними. Всі ці шкідливі речовини поступово відкладаються в організмі у вигляді жирових клітин. Якщо при неправильному харчуванні ви ведете малорухливий спосіб життя, то це прямий шлях до ожиріння.
2. Переїдання. Досить часто ми з’їдаємо значно більше їжі, ніж потрібно організму. Деякі люди неправильно харчуються просто від нудьги. Схильні неправильно харчуватися і люди, які перебувають у стані депресії або стресу. Людина навіть і не підозрює, якому навантаженню піддає свій організм, адже всі органи працюють у посиленому режимі.
3. Вживання цукру та солі у великих кількостях. Надмірне вживання цукру та солі сприяє затримці рідини в організмі, розвитку сечокам’яної хвороби, серцево-судинних захворювань, ожиріння. В iдеалi доросла людина не повинна споживати бiльш нiж 50 грамів цукру – і сюди входить не лише солодкий пісок, що ми кладемо в чай, а й той, що міститься у тістечках, десертах, фруктах тощо та не більше 5 г солі на день.
4. Їжа перед книгою або телевізором. При прийомі їжі перед екраном комп’ютера, книгою або телевізором шлунковий сік виробляється в незначних кількостях, що уповільнює перетравлення їжі.
5. Недостатня кількість в меню фруктів і овочів. При невеликій (недостатній) кількості в раціоні фруктів і овочів розвивається авітаміноз, порушується рухова активність кишківника та його мікрофлора. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує кожного дня вживати в їжу не менше 400 грамів овочів та фруктів.
6. Неправильний сніданок або його відсутність. При відсутності сніданку організм втомлюється вже в першій половині дня, а в обід, як правило, прокидається «звірячий» апетит, і людина переїдає, що призводить до порушення метаболізму.
7. Їжа на ніч або ситна вечеря. Під час ситної вечері з’являється дискомфорт у животі, велике навантаження на травний тракт, що в кінцевому підсумку призводить до зниження апетиту у ранковий час. Дієтологи радять вечеряти не пізніше, ніж за 2-3 години до сну.
8. Вживання недостатнього об’єму рідини. Якщо вживати воду в недостатній кількості, то організм відчуває зневоднення, порушується обмін речовин, знижується імунітет. Для дорослої людини норма вживання води, на думку більшості медиків, коливається в межах 30-40 мл води на 1 кг маси тіла, тобто, при вазі 50 кг – це 1,5-2 л води.
Отже, при правильному харчуванні, ви значно поліпшите самопочуття та покращите якість свого життя.