Їжа, яку вживає людина, засвоюється не повністю, при потраплянні в шлунок і кишківник вона піддається обробці за допомогою шлункового соку. Після чого поживні речовини всмоктуються крізь стінки кишківника безпосередньо в кров і лімфу. Залишки їжі (тобто незасвоєні речовини) видаляються з кишківника.
 
Відсоток засвоювання залежить від багатьох чинників, у тому числі від режиму харчування, складу їжі, а також від методу її кулінарної обробки й від того, який стан органів травлення. Заведено вважати, що та їжа, яка має тваринне походження, засвоюється краще за рослинну.
 
  • М'ясо, риба, молоко і яйця засвоюються приблизно на 98%, а крупи, овочі, хліб — приблизно на 70%. Якщо їжа змішана, засвоюваність складає близько 85%. На засвоювання їжі чинить істотний вплив співвідношення в раціоні різних харчових речовин. Білки риби й м'яса краще засвоюються разом з овочами. Досить добре в організмі засвоюється молоко, особливо у разі вживання його разом з іншими продуктами. Добре засвоюється кефір, кумис, домашній та твердий сир.
  • Їжа, яка містить багато жиру засвоюється гірше. Вуглеводи у вигляді меду, цукру, варення засвоюються організмом досить легко. Швидкість засвоюється їжі багато в чому залежить і від того, як довго їжа знаходиться в шлунку. У здоровому шлунку їжа затримується на термін від 2 до 7 годин. Ряд продуктів, таких, як молоко, сир, макарони, білий хліб, свіжа варена риба, каші, фрукти, супи знаходяться в шлунку недовго (приблизно 2 - 4 години). Інші (такі, як свинина, копченина, м'ясні консерви, варені яйця, горох, квасоля затримуються приблизно до 6 - 7 годин.
 
Багато в чому засвоюваність зумовлюється також режимом харчування.
Спостереження показали, що краще за все засвоєння відбувається при режимі 4 разового харчування. Рідше харчуватися не рекомендується. Краще за все, якщо за умови 4 разового харчування, близько 60% їжі вживається в першій половині дня.
 
Перехід на інший режим харчування, приміром, з 4 разового харчування на 2 разове, супроводжується погіршенням засвоєння. При цьому це триватиме до того часу, поки організм не встигне звикнути до нового режиму харчування. Коли настає час прийому їжі, збудливість в травному центрі зростає, а залози починають виділяти травні соки, після чого їжа починає піддаватися обробці. Не меншу роль у засвоєнню їжі відіграє й апетит.
 
Хороший апетит здатний забезпечити достатнє виділення травних соків. Якщо ж апетит відсутній, виділяється недостатня кількість травних соків, і їжа перетравлюється погано. Вважається, що користь приносить тільки та їжа, яка була з'їджена з апетитом. Апетит можна розвинути при вживанні страв з високою сокогінною дією: це м'ясні бульйони, солоні, кислі й гіркі закуски, а також квашена капуста, страви з овочів (борщ, гарніри), смажена картопля. Також покращенню апетиту багато в чому сприяє приємний запах та красиве оформлення страв. Для засвоєння їжі має значення обстановка, в якій ви їсте. Під час вживання їжі не слід читати, або вести серйозні перемовини. Приймати їжу слід не кваплячись. На столі має бути чисто.
 
Відчуття насолоди їжею позначається як на процесах травлення і засвоєння їжі так і на стані вашої нервової системи.
Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар