Істотна частина населення світу схильна до алкогольної залежності. Як наслідок, алкогольна деградація особистості досить поширене явище.
Для виправдання зловживання алкоголем уже кілька десятиліть поширюються міфи та вигадки. Деякі з них виникають з подачі виробників міцних напоїв. На жаль, вірити цій інформації не можна.
Загальні відомості
У світі, за даними статистики, перше знайомство людини з алкоголем відбувається у 15 років. У цьому віці в середньому дитина випиває мінімум кухоль пива (келих вина або шампанського, чарку горілки).
Експерти Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я вважають, що споживання алкоголю — причина не менше 10% хвороб у людей, які проживають у європейських країнах. Небезпека полягає ще й у тому, що людина, яка п'є в міру, у будь-який момент життя ризикує переступити небезпечну межу. Алкоголізм - це хвороба, вилікувати яку практично неможливо.
Вік найактивнішого вживання алкоголю – від 18 до 22 років. І якщо присвятити цей час згубній звичці, молодий організм людини, легко сприйнятливий до алкоголю, набуде алкогольної залежності.
Наслідки
Водіння напідпитку — одна з найпоширеніших причин ДТП на дорогах. У Німеччині, Франції, Швейцарії та Греції дозволені 0,5 проміле, а в Англії, Ірландії, Андоррі - цілих 0,8 проміле.
При цьому досягнення порога в 0,2 проміле тягне за собою характерні зміни в роботі головного мозку. На жаль, ці цифри показують, що в деяких країнах людина в алкогольному сп'янінні цілком легально може керувати автомобілем.
Ще один приклад – Сполучені Штати Америки 70-х років. За дозволених на той час 0,8 проміле, близько 60% ДТП зі смертельними наслідками сталися з вини п'яних водіїв. Після посилення допустимої концентрації для неповнолітніх до 0,2 цей показник знизився до 40%.
Вживання алкоголю провокує розвиток цирозів – уражень тканин печінки. Захворювання може призвести до смерті. Лідерами за смертністю від цирозу вважаються Франція, Італія та Іспанія, де вживання алкоголю пов'язують із культурними традиціями.
Ще одне смертельно небезпечне захворювання, притаманне алкоголікам — панкреонекроз. Це патологія органів черевної порожнини, що супроводжується запаленням підшлункової залози. Хронічні алкоголіки – основна група ризику розвитку панкреонекрозу.
Алкогольна залежність значно підвищує ризик утворення онкологічних захворювань. Вдвічі збільшується ризик для органів травної системи та кишківника. У півтора рази – збільшується ймовірність онкології молочної залози у жінок.
Крім цього, добре вивчено та доведено негативний вплив алкоголю на кістки, суглоби, нервову та серцево-судинну системи людини.
Механізм дії алкоголю на людину
Організм людини виробляє ферменти, що переробляють етиловий спирт. Спочатку алкоголь розщеплюється до ацетальдегіду, а потім, до вуглекислого газу та води. Ацетальдегід небезпечний для клітин печінки.
У алкоголю дуже висока калорійність, наприклад енергетична цінність півлітрової пляшки горілки порівнянна з цінністю 200 грамів вершкового масла. Як наслідок, людина, яка зловживає алкоголем, не потребує закуски — вона достатньо насичується спиртом, що веде до нестачі в організмі білків, вітамінів та інших необхідних елементів. Їхній дефіцит у сукупності з отруєнням ацетальдегідом веде до згубних наслідків для організму. Наприклад, нестача вітаміну B впливає на роботу головного мозку та нервової системи; може розвинутись безсоння, зниження розумових здібностей. Нестача білка та заліза впливають на якість крові. Залежний від алкоголю організм не може повноцінно захиститись від інфекцій.
З іншого боку, порушується синтез жирних кислот. Разом з отруєнням ацетальдегідом, а це сприяє цирозу. Накопичення простих жирів у крові залежної від алкоголю людини не дає йому втрачати вагу дуже специфічно: виснаження всіх тканин, крім жирової, призводять до утворення «пивних животів» при виснаженні всіх інших частин тіла, кінцівок.
Наукові дослідження показали, що схильність до алкоголізму на 40-60% залежить від генів. Вже другорядну роль грають навколишнє середовище та суспільство. Причина – це ферменти.
Наприклад, люди азійського походження не здатні багато пити. Річ у тому, що алкоголь в їхньому організмі розщеплюється до ацетальдегіду або дуже швидко, або дуже повільно. І те й інше викликає сильне отруєння, що супроводжується нудотою, головним болем та почервонінням шкіри.
Кожен десятий азієць не зможе навіть спробувати міцний алкоголь, не відчуваючи після цього мук. Звичайно, заробити алкогольну залежність за таких особливостей організму практично неможливо.
До речі, саме на цих властивостях ґрунтуються деякі методи лікування алкогольної залежності. Спеціальні препарати пригнічують активність ферментів, що розщеплюють та виводять алкоголь з організму.
Руйнування поширених міфів
- Залежність утворює певний вид алкогольного напою.
Неважливо, вживає людина пиво, вино чи міцні напої. Етиловий спирт - ось джерело залежності.
- Слабкі алкогольні напої безпечніші за міцні.
Міцність алкогольного напою не впливає на розвиток залежності та наслідки його вживання. Зробивши прості розрахунки, можна виявити, що вміст етилового спирту у 2 пляшках пива і 125 грамах коньяку однаковий. Кількість випитого спирту набирається шляхом великих доз слабоалкогольних напоїв.
- Помірні дози алкоголю корисні для запобігання розвитку атеросклерозу.
Насамперед цей міф був розтиражований з подачі виробників алкоголю. Наукові дослідження, на які вони посилаються, не можна назвати повністю об'єктивними, оскільки тестова група помірно вживаючих алкоголь людей показала мінімальне зниження небезпеки розвитку захворювання в порівнянні з людьми, які дотримуються здорової дієти. Крім того, немає стовідсоткової впевненості, що профілактика захворювання пов'язана саме з алкоголем, а не іншими процесами в організмі, пов'язаними з його вживанням або навіть взагалі з ним не пов'язаними.
У будь-якому разі, алкоголь, навіть у невеликих дозах, підвищує тиск та рівень холестерину, згубно впливає на роботу серцевого м'яза. А якщо врахувати можливість формування алкогольної залежності навіть при вживанні малих та помірних доз можна зробити лише один висновок: якщо не відмовлятися від вживання алкоголю, необхідно суворо його дозувати, не переходячи певних меж, а краще зовсім його не вживати.
- Червоне вино корисне для судин, підвищує рівень гемоглобіну і виводить з організму радіацію.
Єдине твердження підкріплене науковими дослідженнями, з приводу цілющого впливу етилового спирту на організм, — це його вплив на розвиток атеросклерозу. Очищення судин шляхом вживання червоного вина - міф. Речовина, на яку посилаються при цьому, у великій кількості міститься у фруктах, зелені та чаї. Організм людини не відчуває в цьому нестачі.
Ще один міф, що стосується червоного вина - це поліпшення тонусу організму і працездатності людини шляхом підвищення вином гемоглобіну. Ця вигадка заснована лише на схожості кольору вина і крові. Ті ж міфи поширені у відношенні буряків і гранатів. Людина, що дотримується стандартної дієти, дуже рідко відчуває нестачу заліза, а легка анемія, часто викликана природними або хронічними крововтратами.
Також, червоне вино ніяк не впливає на відновлення ДНК після радіаційного випромінювання і не виводить радіонукліди — це категорична думка вчених. Алкоголь може тільки посилити проблеми зі здоров'ям, підірваним радіацією, оскільки викликає нестачу кисню в організмі.
- Дезінфікуюча дія етилового спирту
Спирт знищує мікроби лише у зовнішніх пошкодженнях. Але його вплив на внутрішні органи однозначно згубний, оскільки відбувається зниження імунітету.
- Алкоголь зігріває на морозі
Вірити цьому небезпечно. Людина, яка намагається зігрітися в холод спиртними напоями, спочатку відчуває тепло, оскільки відбувається розширення судин. Але практично відразу в організмі починається втрата цього тепла, внаслідок чого може наступити переохолодження.
- Якщо людина не п'яніє, вона не захворіє на алкоголізм
Настання другої стадії алкогольної залежності характеризується якраз толерантністю до спиртного та відсутністю сп'яніння. Найчастіше «стійкі» люди можуть виявитися хронічними алкоголіками.