Сьогодні я б хотіла пояснити, чому при зниженні кількості споживаних вуглеводів, ми різко худнемо. І чому згодом, при їх неправильному поверненні в раціон — набираємо вагу. Хтось скаже: "так калорійність знизили, енерговитрати стали більшими, ніж надходження калорій, і ми схудли". Частково це так. Але лише частково. Розгляньмо іншу ситуацію. Наприклад, розберемо перехід до "кето". Я не дуже добре ставлюся до цієї дієти, але вона чудово підходить як приклад. Все, що я думаю про "кето", ви можете почитати тут: Кето-дієта: користь, ефективність, показання та протипоказання

Отже, беремо стандартний раціон у 2500 калорій, де є і кашки, і хліб, і фрукти. Переходимо на ті самі 2500 калорій, але які отримуємо виключно з білків і жирів. І що відбувається? О диво, ми худнемо. Калорійність не знизили, але худнути почали. Але як же таке можливо? Та дуже просто. І це чергова спроба нагадати вам, що орієнтуватися потрібно не тільки на калорійність раціону, а й на його склад БЖВ.

Ну, гаразд. Чому ж ми худнемо? Є такі штуки, які називаються рецепторами клітин. І ці рецептори (в такому випадку інсулінові) "заточені" під певний тип харчування і постійний рівень інсуліну. Якщо ви їсте багато солодкого, то чутливість інсулінових рецепторів знижується (щоб ви не перетворилися на кашалота за пару місяців). Якщо їсте помірно вуглеводів, то чутливість рецепторів середня. А якщо взагалі не їсте, то низька. Річ у тім, що саме вуглеводи викликають найбільший викид інсуліну. І що менше вуглеводів у раціоні, то вища чутливість рецепторів, для того, щоб оту невелику кількість, що виробляється під час споживання білка та жирів, використати по максимуму.

А тепер уявіть таку ситуацію: ви їсте досить багато вуглеводів, і ваші рецептори налаштовані на певну чутливість. Згодом, ви різко прибираєте вуглеводи зі свого раціону і замінюєте їх білками й жирами, не змінюючи при цьому калорійності. Але інсулінові рецептори вже налаштовані на досить великі викиди інсуліну. Натомість інсуліну раптом стає у 2 рази менше (умовно). І організм просто не може використовувати його ефективно, оскільки чутливість рецепторів знижена. У підсумку, ми починаємо знижувати вагу, оскільки жирок у наших клітинах перестає ефективно поповнюватися.

І виходить, що калорійність не знизили, але вже схудли. А ось найцікавіше відбувається опісля. Ґрунтуючись на своєму досвіді, люди не сидять на модних дієтах понад 3 місяці. Іноді це пів року і навіть рік. Але 99 людей зі 100 рано чи пізно кидають "модні штучки" і повертаються до більш звичного раціону. І "веселуха" починається саме тут. Звісно, відбувається все вже навпаки: чутливість клітин до інсуліну підвищено, і тепер кожна порція звичайної кашки намагається запастися у ваших жирових клітинах. Я вже не кажу про солодке. У підсумку, дуже часто, люди на виході з таких дієт набирають більше, ніж вони скинули. І, до речі, вага перестає знижуватися на будь-якій дієті, чи то кето, чи будь-яка інша. Організм підлаштовується під калорійність і задає потрібні налаштування чутливості для рецепторів. До речі, це одна з причин, через яку люди всі ці дієти кидають. Спочатку ж результат відмінний. А згодом сповільнюється і зупиняється взагалі. Але дієта не закінчується. Ось сидить людина, і думає, супер ефекту більше немає, а хлібця поїсти хочеться. Повернуся я краще туди, де була. Повертається... І разом з цим повертаються зайві кілограми. Тому я завжди рекомендую дотримуватися епізодичних дієт, з плавним і грамотним входом та виходом. Так безпечніше й ефективніше.

Річ у тім, що якщо прибирати або додавати вуглеводи розумно й поступово, чутливість змінюється поступово, і організм встигає до цього адаптуватися. Особливо це актуально під час виходу з дієти. До речі, якщо ви рік просиділи на "кето", то безболісно вийти з неї також можна. Проте потрібно вкрай поступово додавати вуглеводи в раціон. І що довше ви сиділи на якійсь дієті, то довшим має бути вихід. Якщо це класична "аматорська сушка", якої завжди дотримувалася я, то ми протягом кількох тижнів вуглеводи прибираємо, 1,5-2 місяці сидимо на їхньому мінімумі, і протягом кількох тижнів поступово повертаємо їх у раціон. Якщо ж ви просиділи на якійсь жорсткій дієті рік, то вихід із неї буде довшим.

Саме тому, далеко не все крутиться навколо тільки однієї калорійності (як багато хто вважає). Є й інші, не менш важливі фактори, які необхідно враховувати. І мені, до речі, щиро шкода людей, які щодня рахують калорії. На мій погляд, це страшенно незручно, і є набагато простіші способи зниження ваги. Так, калорійність знижувати доведеться. Але рахувати їх (калорії) не обов'язково. Можна просто додавати-прибирати вуглеводи, і все буде знижуватися-підвищуватися само собою, без калькулятора та заморочок.

Коментарі (1)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар
Стаття добре описує вплив інсуліну на набір або зниження ваги, але у ній не згадується про вплив тренувань на інсулінову чутливість. Регулярні фізичні навантаження допомагають покращити інсулінову чутливість, тобто здатність клітин тіла відповідати на інсулін та забезпечувати нормальний обмін глюкози. Крім того, тренування можуть сприяти зниженню рівня інсуліну в крові, прискоренню метаболізму та сприяти здоровому схудненню. Тому, щоб досягти більш помітних результатів в контролі ваги та загалом ...  більше