Сьогодні я б хотіла пояснити, чому при зниженні кількості споживаних вуглеводів, ми різко худнемо. І чому згодом, при їх неправильному поверненні в раціон — набираємо вагу. Хтось скаже: "так калорійність знизили, енерговитрати стали більшими, ніж надходження калорій, і ми схудли". Частково це так. Але лише частково. Розгляньмо іншу ситуацію. Наприклад, розберемо перехід до "кето". Я не дуже добре ставлюся до цієї дієти, але вона чудово підходить як приклад. Все, що я думаю про "кето", ви можете почитати тут: Кето-дієта: користь, ефективність, показання та протипоказання
Отже, беремо стандартний раціон у 2500 калорій, де є і кашки, і хліб, і фрукти. Переходимо на ті самі 2500 калорій, але які отримуємо виключно з білків і жирів. І що відбувається? О диво, ми худнемо. Калорійність не знизили, але худнути почали. Але як же таке можливо? Та дуже просто. І це чергова спроба нагадати вам, що орієнтуватися потрібно не тільки на калорійність раціону, а й на його склад БЖВ.
Ну, гаразд. Чому ж ми худнемо? Є такі штуки, які називаються рецепторами клітин. І ці рецептори (в такому випадку інсулінові) "заточені" під певний тип харчування і постійний рівень інсуліну. Якщо ви їсте багато солодкого, то чутливість інсулінових рецепторів знижується (щоб ви не перетворилися на кашалота за пару місяців). Якщо їсте помірно вуглеводів, то чутливість рецепторів середня. А якщо взагалі не їсте, то низька. Річ у тім, що саме вуглеводи викликають найбільший викид інсуліну. І що менше вуглеводів у раціоні, то вища чутливість рецепторів, для того, щоб оту невелику кількість, що виробляється під час споживання білка та жирів, використати по максимуму.
А тепер уявіть таку ситуацію: ви їсте досить багато вуглеводів, і ваші рецептори налаштовані на певну чутливість. Згодом, ви різко прибираєте вуглеводи зі свого раціону і замінюєте їх білками й жирами, не змінюючи при цьому калорійності. Але інсулінові рецептори вже налаштовані на досить великі викиди інсуліну. Натомість інсуліну раптом стає у 2 рази менше (умовно). І організм просто не може використовувати його ефективно, оскільки чутливість рецепторів знижена. У підсумку, ми починаємо знижувати вагу, оскільки жирок у наших клітинах перестає ефективно поповнюватися.
І виходить, що калорійність не знизили, але вже схудли. А ось найцікавіше відбувається опісля. Ґрунтуючись на своєму досвіді, люди не сидять на модних дієтах понад 3 місяці. Іноді це пів року і навіть рік. Але 99 людей зі 100 рано чи пізно кидають "модні штучки" і повертаються до більш звичного раціону. І "веселуха" починається саме тут. Звісно, відбувається все вже навпаки: чутливість клітин до інсуліну підвищено, і тепер кожна порція звичайної кашки намагається запастися у ваших жирових клітинах. Я вже не кажу про солодке. У підсумку, дуже часто, люди на виході з таких дієт набирають більше, ніж вони скинули. І, до речі, вага перестає знижуватися на будь-якій дієті, чи то кето, чи будь-яка інша. Організм підлаштовується під калорійність і задає потрібні налаштування чутливості для рецепторів. До речі, це одна з причин, через яку люди всі ці дієти кидають. Спочатку ж результат відмінний. А згодом сповільнюється і зупиняється взагалі. Але дієта не закінчується. Ось сидить людина, і думає, супер ефекту більше немає, а хлібця поїсти хочеться. Повернуся я краще туди, де була. Повертається... І разом з цим повертаються зайві кілограми. Тому я завжди рекомендую дотримуватися епізодичних дієт, з плавним і грамотним входом та виходом. Так безпечніше й ефективніше.
Річ у тім, що якщо прибирати або додавати вуглеводи розумно й поступово, чутливість змінюється поступово, і організм встигає до цього адаптуватися. Особливо це актуально під час виходу з дієти. До речі, якщо ви рік просиділи на "кето", то безболісно вийти з неї також можна. Проте потрібно вкрай поступово додавати вуглеводи в раціон. І що довше ви сиділи на якійсь дієті, то довшим має бути вихід. Якщо це класична "аматорська сушка", якої завжди дотримувалася я, то ми протягом кількох тижнів вуглеводи прибираємо, 1,5-2 місяці сидимо на їхньому мінімумі, і протягом кількох тижнів поступово повертаємо їх у раціон. Якщо ж ви просиділи на якійсь жорсткій дієті рік, то вихід із неї буде довшим.
Саме тому, далеко не все крутиться навколо тільки однієї калорійності (як багато хто вважає). Є й інші, не менш важливі фактори, які необхідно враховувати. І мені, до речі, щиро шкода людей, які щодня рахують калорії. На мій погляд, це страшенно незручно, і є набагато простіші способи зниження ваги. Так, калорійність знижувати доведеться. Але рахувати їх (калорії) не обов'язково. Можна просто додавати-прибирати вуглеводи, і все буде знижуватися-підвищуватися само собою, без калькулятора та заморочок.