Існує кілька ключових чинників, які дають змогу набрати якісну м'язову масу, і зробити це в умовно короткий термін. І крім грамотно складеної програми тренувань, необхідно дотримуватися правильного харчування.

Головні чинники харчування для набору маси, це:

  • кількість спожитих калорій
  • кількість спожитого білка

Сумарний денний калораж має бути з профіцитом, а ось із необхідним добовим вмістом протеїну все набагато складніше.

Скільки потрібно білка для набору маси

Заведено вважати, що хлопцям і дівчатам, які займаються натурально, тобто без використання АС та інших заборонених препаратів, за умови вживання необхідної кількості вуглеводів, для прогресу у фазі набору маси потрібно з'їдати 1,5-2 грами білка на 1 кілограм власної ваги. Власне, такої ж кількості потрібно дотримуватися і під час зниження жирового прошарку. Це означає, що 85-кілограмовій людині потрібно отримувати на день 120-160 грамів протеїну з їжі та спортивних добавок.

Важливо: намагайтеся рахувати білок тільки з продуктів тваринного походження, тому що рослинні протеїни, за рідкісним винятком, мають неповноцінний амінокислотний профіль і нижчу біологічну доступність.

Вживання підвищеної кількості протеїну не прискорить прогрес набору маси, оскільки на будівництво м'язових тканин йде конкретна кількість білка, яка не може перевищувати певний поріг. Надлишки ж перетворюються на енергію. З урахуванням того, що протеїн — найдорожчий нутрієнт, а його калорійність дорівнює вуглеводам, то такий підхід навряд чи раціональний і виправданий.

П'ять популярних джерел білка для набору маси

  • Курячі грудки або філе. Курка не є еталоном за засвоюваністю, проте вона коштує порівняно недорого, скрізь продається і містить значну кількість якісного протеїну, що робить її одним із найпопулярніших продуктів для набору маси.
  • Яйця. Скільки білка з яєць ви вжили, стільки й засвоїться. Яєчний протеїн вчені вважають еталонним. У ньому міститься весь набір необхідних амінокислот.
  • Морепродукти та риба. Низька калорійність і повний амінокислотний профіль робить їх ідеальним джерелом протеїну. Щоправда, не всім людям подобаються подібні делікатеси.
  • Кисломолочний сир. Високий вміст казеїну в сирі робить його одним із найкращих джерел "повільного" білка, який рекомендується споживати перед сном.
  • Спортивне харчування. Класичний протеїн — незамінний помічник, що допомагає заповнити нестачу білка, потрібного для успішного набору маси. Стандартна порція добавки складається з 20-30 грамів чистого протеїну з мінімальним вмістом вуглеводів і жирів.

З огляду на те, що отримати достатню кількість білка з натуральних продуктів досить складно, спортсмени часто використовують таку спортивну добавку як протеїн.

Один із найкращих протеїнів, який багато років посідає почесне місце в ТОПі світових рейтингів: Optimum Nutrition, Gold Standard, 100% сироватковий протеїн

Коментарі (1)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар
Спортсменам важливо з'їдати певну кількість білка протягом дня, але не усі білки однакові. Яйця та молочні продукти, це джерело "повноцінного" білка, тому що вони містять усі дев'ять амінокислот, які людський організм не здатний синтезувати самостійно. А ось рослинні білки, за винятком соєвих бобів та деяких зернових, неповноцінні, оскільки в них немає всіх не синтезованих амінокислот. Якщо ви їсте продукти, в яких є "неповноцінні" білки, їх потрібно комбінувати, тільки тоді отримаєте п...  більше