Коли стоїть питання про ефективне жироспалювання, то поєднання силових та кардіо тренувань вважається ідеальним. Варіації можуть бути різними. Але ми поговоримо про один із підходів — кардіо натщесерце. Ця тема спірна та недостатньо досліджена науково. Дуже багато фактів та дискусій ведуться як на користь, так і проти кардіо на голодний шлунок. І єдиної думки немає. Але в теорії все дуже навіть непогано. Вранці запаси глікогену виснажені, тож коли ви починаєте виконувати кардіо, організм використовує переважно жири як джерело енергії. Подібний ефект, приміром, можна спостерігати, коли ви виконуєте кардіо після силового тренування.

Думка вчених

Пітер Хеспел, професор фізіології вправ в університеті Левена в Бельгії, наголошує на тому, що під час тренувань на голодний шлунок рівень адреналіну високий, а інсуліну низький. Він та його колеги тестували чоловіків, які тренувалися на витривалість без вживання їжі перед ранковим тренуванням, порівнюючи з тими, хто харчувався перед тренуванням. У спортсменів, які не снідали, дослідники виявили сплеск кількості білків, необхідних для утилізації  жиру, які є джерелом енергії. І це дозволило їм спалити більше жиру на відміну від другої групи.

Інші ж вчені виступають проти. Наприклад, Ендрю Грінберг, директор лабораторії ожиріння та обміну речовин Університету Тафтса, зазначає, що під час тренувань перед сніданком використовується жир у м'язах. І це мало впливає на спалювання загальної кількості жиру в організмі. Також дослідники посилаються на те, що люди можуть відчувати запаморочення, а також з'їдати більше їжі після кардіо натщесерце, тобто переїдати. Тому вони проти подібного виду тренувань.

Де ж істина?

Припустимо, що кардіо натщесерце "працює". Але не можна вважати цей метод панацеєю. Відомий факт - спалювання жиру відбувається внаслідок добового дефіциту калорій (коли ми витрачаємо більше, ніж отримуємо). І окремо кардіо ніколи не вважалося ефективним способом жироспалювання. Бо якщо йдеться про звичайне низькоінтенсивне кардіо (60-70% від максимуму ЧСС), то воно не сприяє високому метаболічному відгуку на відміну від силових тренувань, коли більша частина калорій спалюється після тренування.

Якщо ж ідеться про інтервальне кардіо, то тут вже інше питання. Воно сприяє прискоренню обміну речовин у після тренувальний період. Але безпосередньо під час високоінтенсивного кардіо організм використовує змішані джерела енергії. Тому жир буде витрачатися в меншій кількості, ніж під час низькоінтенсивного кардіо.

Але найголовніше питання полягає в тому, скільки ви спалите жиру за одне кардіотренування. Зрозуміло, у разі низькоінтенсивного кардіо натщесерце організм використовує не тільки жир. Але візьмемо ідеальний варіант та уявімо, що це становитиме 100%. За годину такого тренування ви можете спалити близько 500 ккал (плюс-мінус залежно від рівня підготовки атлета). В 1 г жиру міститься 9 ккал. Разом ви спалите за одне тренування всього 55 г жиру. Не так вже й багато. Чи не так? І якщо протягом дня ви не будете створювати дефіцит калорій, а навпаки - надлишок, то це перетвориться на абсолютно порожній процес спалювання під час ранкового кардіо та набору його ж протягом дня.

То чи слід здійснювати ранкове кардіо натщесерце, чи ні?

Відповідь проста: залишається лишень випробувати на собі експериментальним шляхом та зробити висновок - працює це чи ні. Особисто в моєму випадку я відчула позитивний ефект. Тому я виступаю "за" ранкове кардіо натщесерце з прийманням амінокислот перед цим. І обов'язково снідайте після кардіо, щоб підтримати свій обмін речовин та не посилювати процес катаболізму. Після сну він переважає в організмі, а після кардіо посилюється. Якщо ви не будете їсти ще й протягом кількох годин після тренування, то цей процес досягне неймовірних масштабів. Безумовно, нам необхідно стимулювати процеси катаболізму для жироспалювання. Але ж ми не вороги своїм м'язам. Залежно від рівня обміну речовин та цілей, сніданок може бути як вуглеводно-білковим, так і переважно білковим (якщо ви хочете продовжити процес спалювання жиру після тренування).
Коментарі (0)
No login
Увійдіть або зареєструйтеся, щоб залишити свій коментар